Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ_Μαρία Γκόγκογλου


Ονομάζομαι Μαρία Γκόγκογλου και συμμετείχα 2 συνεχόμενες χρονιές (2014 & 2015) στην εθελοντική δράση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης την πρώτη χρονιά σαν απλή εθελόντρια, μέλος ομάδας 8 ατόμων (2 από τους οποίους μάλιστα είχαν έρθει για το εθελοντικό πρόγραμμα από την Ολλανδία και δεν μιλούσαν καθόλου Ελληνικά) και την δεύτερη χρονιά ως ομαδάρχισσα ολόκληρης της ομάδας, συνολικά δηλαδή 13 ατόμων.
Η πρώτη εθελοντική δράση, το 2014, ήταν κυρίως επικεντρωμένη στα παρατηρητήρια και τα κιόσκια περιφερειακά της λίμνης και ιδίως στην συντήρηση τους. Η δεύτερη, το 2015, ήταν επικεντρωμένη στον καθαρισμό της ακτογραμμής της λίμνης. Αυτό που απόλαυσα περισσότερο στις δράσεις ήταν πως βλέπαμε το καλό που κάναμε. Ειδικά την δεύτερη χρονιά που πήγα, με μεγάλη περηφάνεια είδα τα κιόσκια και τα παρατηρητήρια που είχαμε μεταμορφώσει. Ενώ στην δεύτερη δράση, οι τόνοι σκουπιδιών που μαζέψαμε μας έκαναν να καταλάβουμε την ίδια στιγμή την σημασία της πράξης μας. 
Στις τόσο θετικές αναμνήσεις βέβαια, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο «πατέρας» της δράσης, ο Αντώνης, που κατάφερε και τις δύο χρονιές να οργανώσει δράσεις, δραστηριότητες και εθελοντές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Αντώνης κατάφερνε να αντιμετωπίζει εμάς τους εθελοντές σαν σύνολο μίας ομάδας, που σαν στόχο έχουν την καλύτερη τελμάτωση των δράσεων εθελοντισμού ενώ ταυτόχρονα μας αντιμετώπιζε και σαν χωριστές μονάδες, αξιοποιώντας τον καθένα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επιστρέφοντας στην αρχική μου φράση, χαρακτηρίζω τον Αντώνη «πατέρα» της δράσης, μην γνωρίζοντας αν είναι δικό του δημιούργημα, γνωρίζοντας όμως πως είναι από τους λίγους ανθρώπους που νοιάζονται και πονούν τόσο το εθελοντικό πρόγραμμα αυτό, ίσως λόγω του κόπου που έχουν καταβάλει αυτά τα χρόνια προ πάντως όμως λόγω της αγάπης τους για την Κερκίνη. Όπως σαν πατέρας καυχιόταν για τις μαθητικές επιδόσεις των κοριτσιών του, έτσι ακριβώς καυχιόταν και για τις σακούλες σκουπιδιών που μαζέψαμε, το βάψιμο που κάναμε στα παρατηρητήρια αλλά και αντίστοιχες δράσεις προηγούμενων εθελοντικών ομάδων. Τέλος, να αναφέρω με την μικρή εμπειρία μου σαν ομαδάρχισσα, πως κανένας δεν δούλεψε περισσότερες ώρες πριν, κατά την διάρκεια (και πιθανότατα και μετά) την εθελοντική δράση από τον Αντώνη. Ξυπνούσε πρώτος για να φάει πρωινό μαζί μας και να μας παραλάβει, ήταν μαζί μας και δούλευε όσες ώρες εργαζόμασταν, έτρωγε μεσημεριανό μαζί μας, αφήνοντας την οικογένεια του, καθόταν στον χώρο του Οικοπεριηγητή ή στα γραφεία της Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης την ώρα της ξεκούρασης, για να είναι εκεί αν το χρειαζόμασταν κάτι, μας συνόδευε σε όλες τις δραστηριότητες και έτρωγε μαζί μας το βραδινό.  Το πρόγραμμα αυτό και για τις 14 ημέρες.
Ένα μεγάλο μπράβο και ένα προσωπικό ευχαριστώ, αξίζει και στον κ. Γιάννη αλλά και όλη την ομάδα του Οικοπεριηγητή, που μας φιλοξένησε και μας τάισε 2 εβδομάδες, μας ταξίδεψε στις ομορφιές του τόπου, συμβάλλοντας στην δημιουργία ευχάριστου και ξεκούραστου κλίματος.
Άνθρωποι σαν τον κ. Γιάννη και τον Αντώνη, που δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους στην Κερκίνη και κάνουν δουλειά τους την προστασία του μοναδικού αυτού τόπου, είναι αναντικατάστατοι σε τέτοιες ενέργειες.
Θεωρώ πως η παροχή βοήθειας από εθελοντές για την προστασία ενός τόσο σημαντικού υδροβιότοπου για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα είναι απαραίτητη. Πέραν όμως της αξίας της βοήθειας των εθελοντών στον καθαρισμό ή την συντήρηση, ένα κομμάτι του εθελοντικού προγράμματος είναι ότι μαθαίνουν την Κερκίνη πραγματικά και όχι μέσα από σχολικά βιβλία. Η Κερκίνη είναι ένα ζωντανός οργανισμός για τους εθελοντές της, και όχι μία λίμνη στο βιβλίο της Γεωγραφίας.
Τα λόγια δεν μπορούν να καλύψουν το πόσο χαρούμενη είμαι που ήμουν μέρος της ομάδας των εθελοντών. Καταλήγοντας θέλω να πω, ότι πάνε τώρα 3 χρόνια από την τελευταία συμμετοχή μου και μόνο θετικές αναμνήσεις έχω να θυμάμαι και χωρίς να μπορώ να μιλήσω για τους υπόλοιπους, πιστεύω πως μάλλον όλοι μας αγαπήσαμε την Κερκίνη. Ένα κομμάτι μας, το αφήσαμε εκεί και μας περιμένει να επιστρέψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου