Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ_Ευγενία Αλεξοπούλου


Ονομάζομαι Αλεξοπούλου Ευγενία. Κοινωνός, σε αυτή την ονειρική εμπειρία, γνωστή ως «Eθελοντική δράση Λίμνης Κερκίνης», έγινα το έτος 2017. Πραγματικά ευγνωμονώ την τύχη μου για αυτή μου την επιλογή. Καλοκαίρι μετά από εξετάσεις… μια  περίοδος συνεχούς πίεσης, ανώφελης  προσπάθειας για ψυχική ανάταση και απελπισμένη αναζήτηση ενδιαφερόντων, σε ένα κατά τα άλλα άγονο καλοκαίρι. Τελικά το θαύμα έγινε! Μέσα σε μία ημέρα η ζωή μου έμελλε να αλλάξει ριζικά. Ετοίμασα χαρτιά, βαλίτσες και εισιτήρια, για έναν τόπο που είχα δει μία και μοναδική  φορά στη ζωή μου, στην πενταήμερη. Δεν γνώριζα κανέναν… πήγαινα κυριολεκτικά στο άγνωστο με πυξίδα την ελπίδα… Το προηγούμενο βράδυ πριν την αναχώρησή μου, με πλημμύρισαν πρωτόγνωρα και ανάμεικτα συναισθήματα… Φόβος για το άγνωστο, αμφιβολία για την ποιότητα της εμπειρίας, άγχος για το καινούργιο… και κάτι πολύ περίεργο… αναζωογόνηση… αισθανόμουν μια σπιρτάδα ζωντάνιας. Πριν ακόμα ξεκινήσει το παρθενικό μου ταξίδι στα νερά του εθελοντισμού…  ήξερα ότι είχα βρει αυτό που πραγματικά αποζητούσα…
Αυτό που έζησα στην Κερκίνη δύσκολα περιγράφεται με λόγια… Τα λόγια είναι ψυχρές αράδες  σε ένα απλό χαρτί… ενώ εγώ έζησα, ένιωσα, έμαθα και γεύτηκα.
Στο εθελοντικό πρόγραμμα έζησα βιωματικά, ότι ενσαρκώνει την έννοια του εθελοντισμού και ότι αντιπροσωπεύει το αυθεντικό κλίμα του μαγευτικού χωριού της Κερκίνης. Γνώρισα 26 τελείως άγνωστους και εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους, από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αυτό το ανομοιογενές και πραγματικά θαυμαστό, κράμα προσωπικοτήτων, στα πλαίσια ενός ανώτερου και κοινού στόχου, έδωσε χροιά πνευματικής αναζήτησης στην όλη εμπειρία. Μας δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρουμε ότι μπορούσαμε σε οικολογικό επίπεδο, σε έναν τόπο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Ζωντάνεψε μέσα μας η φλόγα του εθελοντισμού, της προσφοράς και γεννήθηκε το αίσθημα της αλληλεγγύης. Εκφράστηκε το ένστικτο για αλληλοβοήθεια και αναδείχτηκε η αλληλοκατανόηση.  Όλη αυτή η κοινή πορεία και το μακρόπνοο ταξίδι μας ένωσαν. Δημιουργήθηκαν ισχυρότατοι φιλικοί δεσμοί, οι οποίοι καλλιεργούνται μέχρι και σήμερα. Η ομαδοσυνεργατική δουλειά, η συνεργασία, η συμβίωση,  το ομαδικό πνεύμα, οι  ανταλλαγή πολυδιάστατων απόψεων, δίδαξαν πολύτιμα μαθήματα στις νεανικές μας ψυχές. Είμασταν μέλη μίας εξιδανικευμένης μικρογραφίας της κοινωνίας.
Από μία αρχικά ετερογενής ομάδα καταλήξαμε σε μία ευρύτατη οικογένεια με πολυάριθμα μέλη. Δυσκολίες επικοινωνίας υπήρχαν αλλά καταπνίγηκαν από τα δάκρυα του αποχωρισμού. Κάποιοι εκούσια χάθηκαν μετά την λήξη του προγράμματος… κάποιοι άλλοι έμειναν απλά παλιοί εθελοντές και κάποιοι άλλοι έγιναν ένα με την δράση, ταυτίστηκαν μαζί της, άφησαν ένα κομμάτι του παλιού τους εαυτού στην Κερκίνη και πήραν ένα κομμάτι από αυτή, που θα συντροφεύει τον αναγεννημένο τους  χαρακτήρα. Στην τελευταία κατηγορία εθελοντών ανήκω και εγώ…. Για αυτό τον λόγο είμαι η μία από τις δυο ομαδάρχισσες της δράσης του 2018.
Ζήσαμε όλα αυτά με φόντο τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλλους και αξεπέραστης αρμονίας. Ακούσαμε την σιωπή της φύσης και νιώσαμε την αυθεντικότητα της ζωής, μέσα από τις μοναδικά ευχάριστες περιηγήσεις. Βαρκάδα σε ανεξερεύνητα για εμάς νερά… ξενάγηση με τζιπ σε απάτητα μονοπάτια με συντροφιά πανέμορφα σπάνια ζώα και  πλούσια χλωρίδα… κανό δίπλα σε νούφαρα με ηχητική υπόκρουση τις μελωδίες της φύσης και πολλές άλλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως είναι η τοξοβολία.
Όλα αυτά, όμως, τα ζήσαμε σαν πρωταγωνιστές. Για να γευτούμε όλη αυτή την πανδαισία εμπειριών, εικόνων και βιωμάτων, κάποιοι αξιέπαινοι άνθρωποι με ευγενικό πνεύμα προσφοράς και ευδιάκριτα στοιχεία ανιδιοτέλειας, δούλεψαν στα παρασκήνια, προγραμμάτισαν και μας παρείχαν την πιο επιμελημένη εθελοντική δράση που έχει οργανωθεί ποτέ σε ελλαδικό επίπεδο. Αρχικά ο κ. Γιάννης Ρέκλος με ιδιωτική πρωτοβουλία προσέφερε πολυτελέστατη διαμονή, γεύματα που  κέρδισαν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τις εργασίες μας,  καθώς και όλες τις παραπάνω περιηγήσεις, οι οποίες προσέδωσαν ψυχαγωγία, ευτυχία και μια διάθεση καλοκαιρινών διακοπών στην συνολική μας προσπάθεια. Σε αυτό το σημείο, θα επιθυμούσα να καταστήσω σαφές, πως η συγκεκριμένη δράση επιβιώνει χάρη στην προσφορά του Κ. Ρέκλου, καθώς όλες οι παροχές πηγάζουν από τον ίδιο. Αναντίρρητα, όμως, χωρίς τον υπεύθυνο συντονιστή και δίχως την κατάλληλη φροντίδα οι παροχές αυτές απλά θα ήταν ανώφελες. Ο κ. Αντώνης Ηλιάδης ήταν ο άνθρωπος που συντόνισε το όλο εγχείρημα, ήταν παρών σε οποιαδήποτε δυσκολία ή προβληματισμό αντιμετώπισε είτε συνολικά η ομάδα είτε μεμονωμένα μέλη της. Έδωσε κομμάτι από την ψυχή του και στάθηκε αντάξιος τόσο της γενναιόδωρης  χορηγίας του κ. Ρέκλου όσο και στα μάτια της ομάδας.
Με πυλώνες αυτές τις δύο μορφές η δράση πήρε σάρκα και οστά. Απέκτησε μία ανυπολόγιστη αξία που κανένα νέο πρόσωπο δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει ή να προσδώσει κάτι επιπρόσθετο. Η εμπειρία είναι πολύτιμο  προσόν, λίγοι το διαθέτουν, αλλά για καλή μας τύχη οι στιβαροί μας πυλώνες την φέρουν σε αφθονία.
Η γνώμη μου, σαν παλιά εθελόντρια και σαν φετινή ομαδάρχισσα, είναι πως αυτή η εθελοντική δράση αξίζει τις καλύτερες χορηγίες και απαιτεί με το ευγενικό της πνεύμα την υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων. Ελπίζω να σας έπεισα για την θαυμαστή αξία και προσφορά αυτής της δράσης. Θα ήταν πραγματικά χαρά μας, να συμπορευτούμε σε αυτό το ταξίδι της προσφοράς, του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου